0493 - 840 522

Een spaarhypotheek bestaat uit een combinatie van een aflossingsvrije lening en een kapitaalverzekering. U betaalt rente over het geleende bedrag en daarnaast betaalt u maandelijks een (spaar)premie voor de kapitaalverzekering. Aan het einde van de looptijd wordt met de opbrengst van de kapitaalverzekering de lening in één keer afgelost. De hypotheekverstrekker vergoedt een percentage op de door u betaalde premie, dat gelijk is aan het rentepercentage van uw hypotheek. Aan het einde van de looptijd zal het opgebouwde vermogen gelijk zijn aan de hoogte van de spaarhypotheek. Bij voortijdig overlijden keert de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering uit.

Wat zijn de voor- en nadelen van een spaarhypotheek?

U profiteert van maximaal fiscaal voordeel gedurende de looptijd. Daarnaast heeft u de mogelijkheid tot belastingvrij sparen en u krijgt gegarandeerde uitkering. Ook is er ruimte om lagere maandlasten te creëren bij inbreng van eigen middelen. Inbreng van eigen middelen houdt in dat u in een levensverzekering een eerste storting doet met eigen geld.

Een van de nadelen is dat u de kapitaalverzekering niet mee kunt nemen naar een andere hypotheekverstrekker en een voortijdige beëindiging van de kapitaalverzekering kan fiscale gevolgen hebben. Tevens kunt u niet altijd zelf de hoogte van de overlijdensrisicodekking bepalen, u kunt niet kiezen voor een variabele rente en u betaalt vaak een hogere rente dan bij andere hypotheekvormen.