Het kan iedereen eens overkomen op vakantie. Je zonnebril of telefoon wordt gestolen. Dat is natuurlijk erg vervelend! Maar hiervoor heb je een reisverzekering. Een reisverzekering vergoedt schade die je ondervindt tijdens reizen. Als jouw spullen op vakantie gestolen worden of beschadigd raken tijdens de vakantie, dan dien je natuurlijk een claim in bij je verzekeraar. Daarna is het afwachten of je een vergoeding krijgt. Het is namelijk niet zo dat je altijd een vergoeding krijgt van je reisverzekering voor diefstal.
Claimen van de schade
Om op een reisverzekering diefstal of schade te claimen is niet erg ingewikkeld. Het is vooral een kwestie van volledigheid en de juiste stappen ondernemen. Vul het schadeformulier zo volledig mogelijk in. Dit stuur je, met alle relevante bewijsstukken, op naar je verzekeraar. Vergeet niet om de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar te melden en wacht daar bij voorkeur niet mee tot je weer thuis bent. Sommige verzekeraars verwachten dat naast het ingevulde schadeformulier ook een proces-verbaal aanwezig is. Doe direct aangifte bij de lokale politie en neem een kopie van het proces verbaal mee.
De verzekeraar zal de diefstal beoordelen kijken of jouw claim terecht is. Als je een claim indient, wil dit nog niet zeggen dat deze geaccepteerd wordt. Dat is afhankelijk van een aantal onderdelen, waaronder het type reisverzekering die je hebt afgesloten, de polisvoorwaarden en de omstandigheden waarin de diefstal is ontstaan. Verzekeraars zullen elke claim goed onder de loep nemen. In het recente verleden werd er veel gefraudeerd met het claimen op de reisverzekering. Zonnebrillen en camera’s die als gestolen zijn opgegeven maar dat helemaal niet zijn.
Dekking van de schade
Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de reisverzekering diefstal vergoedt. Als het risico gedekt is door een andere verzekering, dan gaat die voor. Dekt die verzekering het bedrag niet volledig, dan kun je daarna nog een beroep doen op je reisverzekering voor de diefstal. Voorbeeld hiervan is de buitenshuis dekking van de inboedelverzekering. Deze dekt ook schade door verlies en/of diefstal van zaken welke buitenshuis zijn, bijvoorbeeld de laptop op vakantie.
Reisverzekering diefstal geld
Bij de meeste reisverzekeringen kun je contant geld meeverzekeren. Door de komst van creditcards en bankpassen heeft de gemiddelde vakantieganger tegenwoordig minder contant geld op zak dan vroeger. Het afsluiten van een reisverzekering tegen diefstal van geld is daardoor meestal niet meer nodig. Voor de zekerheid is het wel aan te raden kostbaarheden op de vakantiebestemming in een kluis op te bergen.
Ga je een kortlopende ofdoorlopende reisverzekering afsluiten met dekking tegen diefstal van geld, dan stellen verzekeraars wel dat je het geld, kostbaarheden en reisdocumenten bij je moet houden of moet opbergen in een kluis. Dus wordt je portemonnee gestolen uit je hotelkamer, dan zit een vergoeding er niet in. En zo zijn er tal van zaken waar je tijdens een onbezorgde vakantie niet aan denkt, maar die een claim bij schade of diefstal wel in de weg kunnen staan.
Reisverzekering diefstal camera
Als blijkt dat jouw camera gestolen is dien je een claim in bij jouw reisverzekering voor diefstal van de camera. Als de claim binnen alle voorwaarden en de dekking valt, dan is het de grote vraag hoeveel je terugkrijgt voor je gestolen camera. Je spullen en je geld zijn binnen de reisverzekering tot een maximaal bedrag verzekerd en vaak geldt er een eigen risico. Je bagage wordt bovendien vaak al na één jaar uitgekeerd op basis van de dagwaarde. Vooral voor audio-, video en computerapparatuur gelden flinke afschrijvingspercentages. Zo kan het gebeuren dat je voor je dure digitale camera van drie jaar oud, nog nauwelijks iets krijgt vergoed. Dan valt de uitkering van de reisverzekering voor diefstal van jouw camera behoorlijk tegen. Zorg dus altijd dat je goed op jouw spullen let op vakantie, om tegenvallers te voorkomen.